Balandrau, infern glaçat

15 NOV. 2022

cross

secció:
OLOT.DOC ESCOLES

9.00
Projecció ‘Balandrau, infern glaçat’

11.25
Ponència AMB JORDI CRUZ, LLUÍS TRIPIANA i PERE PLANAGUMÀ 

El 30 de desembre del 2000, una violenta tempesta de torb es va emportar la vida de deu muntanyencs en una de les tragèdies més greus de la història del Pirineu.

Balandrau, infern glaçat és el relat en primera persona dels que aquell dia, més que sobreviure, van tornar a néixer. 

2021 | CATALUNYA | 83 min

Informació

Versió Original CATALANA
Recomanat a partir de 12 anys

PREMIS I RECONEIXEMENTS

Nominat a millor documental als premis Goya 2022. Menció especial del jurat al DocsValència, Premi Mountain Experience del film festival de Tegernsee (Baviera), i Premi Álvaro Bultó a la millor pel·lícula d’Aventura al 12è BCN Sports Film Festival. Balandrau segueix la seva ruta de festivals internacionals: DocsBarcelona, Kinocat (Munich), Inkafest (Perú), Bannf (Canadà), Teplice Nas (República Txeca), Krakow Mountain Festival (Polònia), Proprad (Eslovàquia), Cambridge Film Festival.

Crèdits

Direcció – GUILLE CASCANTE
Guió - ENRIC ÁLVAREZ,
JORDI MORATÓ, CARLOS PRIETO
Fotografia - TOMÁS YBARRA
Edició - CARLOS PRIETO
Productores - CORPORACIÓ CATALANA DE MITJANS AUDIOVISUALS, GOROKA, LASTOR MEDIA
Producció Executiva - TONO FOLGUERA, SERGI MORENO, GUILLE CASCANTE

Ponència

JORDI CRUZ, LLUÍS TRIPIANA i PERE PLANAGUMÀ

Jordi Cruz

Llicenciat en Ciències Físiques i Meteoròleg. Va començar la seva carrera professional a Antena 3 TV com a presentador del temps i ha col·laborat amb nombrosos mitjans de comunicació. Ha estat professor a la Universitat de Barcelona i a l'escola de pilots Aerolink. 


Actualment és tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya. També és l'autor de '3 Nits de Torb i 1 Cap d’any’, premi Jacint Verdaguer 2019 de literatura de muntanya i llibre en què es basa el documental BALANDRAU, INFERN GLAÇAT.

LLUÍS TRIPIANA

Vinculat al món de l’excursionisme des de ben jove amb petits tasts de l’alta muntanya i no seria fins als 25 anys que hi entraria de ple. Soci del Centre Excursionista Sant Francesc d’Arenys de Mar, del Grup de Muntanya de Canet de Mar, Vocal d’alpinisme i Sots-President de la Unió Excursionista de Pineda Mar, soci del Club Alpí de Palamós, de l’Agrupació Científico Excursionista de Mataró i del Grup de Muntanya d’ Argentona. Fundador i President fins el 2011 del Club Excursionista Vallalta i soci del Grup de Muntanya d’Arenys de Munt.

Té un intent fallit a l’Aconcagua on va arribar quasi a la cota 6.000. Guia de muntanya als Pirineus, Alps, Montblanc, zona dels Ecrins, Carros de Foc, La Porta del Cel, Parc Natural del Montnegre i Corredor, Montserrat, Garrotxa, ….

Supervivent de la tragèdia al Pirineu del 30 de desembre del 2000 en la que van perdre la vida deu persones.

PERE PLANAGUMÀ

Sergent Responsable del GRAE Olot  (GRAE, Grup d'Actuacions Especials),  Divisió dels Grups Operatius Especials (DGOE) del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.  El GRAE és una unitat especialitzada en salvaments i rescats en el medi natural i en llocs de difícil accés.

En Pere va esdevenir testimoni directe com a rescatador en l'operatiu de recerca de l'episodi.