Flee

18 NOV. 2022

cross

secció:
OLOT.DOC ESCOLES


Programa

9.00

Projecció 'Flee'

11.23
Ponència amb NADIA GHULAM

secció:
OLOT.DOC | Públic General


Programa

19.30

Projecció 'Flee'

21.30
Ponència amb NADIA GHULAM

Flee ens explica la història real de l’Amin, que s’enfronta a un dolorós secret que ha mantingut ocult durant vint anys.

L’Amin accepta d’explicar el seu extraordinari viatge com a nen refugiat de l’Afganistan amb la condició que no es reveli la seva identitat, i el director Jonas Rasmussen decideix crear un estil d’animació que protegeix i en potencia la història, combinant el temps i la memòria de forma visceral i poètica.

2021 | DINAMARCA, FRANÇA, SUÈCIA, NORUEGA | 89 min

Informació

VERSIÓ ORIGINAL AFGANESA/ANGLESA SUBTITULADA AL CATALÀ

subtitulació versió catalana amb el suport de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals - Departament de Cultura- Generalitat de Catalunya)

OLOT.DOC ESCOLES: RECOMANADA A PARTIR DE 13 ANYS

PREMIS I RECONEIXEMENTS

Premis Annie: millor pel·lícula independent. Sundance Film Festival: Premi del Jurat al millor documental. 3 Premis del Cine Europeu: millor documental, millor film d’animació i premi University. Cercle de crítics de New Yok: millor documental. Associació de crítics de Los Ángeles: millor film d’animació. British Independent Film Awards (BIFA): millor pel·lícula documental, … 3 nominacions als Premis BAFTA, i 3 nominacions als premis OSCAR 2022: millor pel·lícula documental, millor pel·lícula d’animació i millor pel·lícula internacional.

Crèdits

Director - JONAS POHER RASMUSSEN
Guió - JONAS POHER RASMUSSEN, AMIN NAMABI
Fotografia - MAURICIO GONZÁLEZ ARANDA
Edició - JANUS BILLESKOV JANSEN
Música - UNO HELMERSSON
Productores - FINAL CUT FOR REAL, MOST FILM, RYOT FILMS. SUN CREATIVE STUDIO, VIVEMENT LUNES
Producció - MONICA HELLSTRÖM, SIGNE BAYRSE SORENSE, CHARLOTTE DE LA GOURNERIE, RIZ AHMED
 
 
 

Ponència

NADIA GHULAM

Va néixer a Kabul (l’Afganistan). La seva vida està marcada per les conseqüències d’una cruenta guerra civil, de la fam i del règim talibà. Les dures adversitats no la van poder frenar i va aconseguir sortir-se’n gràcies al seu enginy i coratge, fent-se passar per un noi durant deu anys i així poder alimentar la seva família.

Va ser el seu caràcter sociable el que la va portar a col·laborar amb una ONG amb la qual va arribar a Catalunya, la seva nova llar. Ara, finalment, pot fer tot el que sempre havia desitjat: viure en plena llibertat i seguir estudiant i formant-se per a ajudar el seu país i la seva pròpia família.

Amb l’Agnès Rotger va explicar la seva història a la novel.la ’El secret del meu turbant’, premi Prudenci Bertrana l’any 2010. La peça de teatre que porta el seu propi nom, dirigida per Carles Fernández, mostra detalls íntims i personals de la seva difícil vida a la Kabul dels pitjors anys de la guerra.

Autora dels llibres ‘Contes que em van curar’, un bellíssim recopilatori de les històries que la seva mare li explicava a l’hospital mentre es refeia de les ferides d’una bomba que li va canviar la vida, i ’La primera estrella del vespre’, basada en fets reals de vivències diàries de dones lluitadores afganeses, en un país que pateix un conflicte armat constant des de fa més de quaranta anys.

També entre el 2019 i 2021 publica ‘El llenyataire de Kabul’ i ‘El país dels ocells sense ales’, i el 2022 ‘Somiant la Pau’, un text que tracta el conflicte afgà de l’agost del 2021, i on explica com es va moure desesperadament per ajudar els seus  i salvar-los de les mans dels talibans, així com les perspectives de futur d’un país trencat.

Creadora de l’Associació Ponts per la Pau, una ONG que treballa a l’Afganistan i a Catalunya desenvolupant projectes de cooperació d’emergència humanitària a dones i infants del seu país.