Mountain

17 NOV. 2022

cross

secció:
OLOT.DOC | Públic General

19.30
Projecció ‘Mountain ’

Presentació a càrrec d’ ALBERT ROVIROLA i SIRVENT, President del Centre Excursionista d’Olot

21.00
Ponència amb JORDI PONS i SANJINÉS

Fa segles, escalar una muntanya s'hauria considerat una bogeria. ¿Per què ara estem atrets per les muntanyes?

Mountain és una experiència cinematogràfica i musical única que ens mostra la força fascinant dels llocs més alts del món i el seu constant poder de modelar les nostres vides i els nostres somnis.

2017 | AUSTRÀLIA | 75 min

INFORMACIó

VERSIÓ ORIGINAL ANGLESA
SUBTITULADA AL CATALÀ

subtitulació versió catalana amb el suport de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals - Departament de Cultura- Generalitat de Catalunya)

sessió amb la col.laboració del Centre Excursionista d’Olot

PREMIS I RECONEIXEMENTS

TBC

Crèdits

Direcció - JENNIFER PEEDOM
Guió - ROBERT MACFARLANE
Narrador - WILLEM DAFOE
Fotografia - RENAN OZTURK
Edició - CHRISTIAN GAZAL, SCOTT GRAY
Música - RICHARD TOGNETTI, AUSTRALIAN CHAMBER ORCHESTRA
Productores - SCREEN AUSTRALIA, AUSTRALIAN CHAMBER ORCHESTRA, STRANGER THAN FICTION PRODUCTION, CAMP4 COLLECTIVE, SHERPAS CINEMA

Ponència

Jordi Pons i Sanjinés

Alpinista català. Considerat un dels pares de l’actual generació d’alpinistes i escaladors de Catalunya i de tot l’Estat espanyol. Ha realitzat les primeres ascensions estatals a les cares Nord del Cerví (1961), de l’Eiger (1964) i la Punta Walker de les Grandes Jorasses (1967) que donen nom al llibre ‘Els tres últims problemes dels Alps’.

L’any 1961, juntament amb l’Anglada i en Guillamón, assoleix el nevado Huascarán de 6.768 metres (Andes del Perú) per la seva difícil aresta nord. El 1969 escala l’Istor-o-nal de 7.400 metres a l’Hindu Kush, aconseguint per primera vegada un cim de més de  “7000” metres d’altitud. El 1974  assoleix, juntament amb l’Anglada i en Civis, el cim verge de l’Annapurna Est. Primer “8000” a l’Estat espanyol.

Altres ascensions a l’Himàlaia són: (1979) Dhaulagiri, 8.167 m. - 1a ascensió estatal, (1981) Ama Dablam, 2a ascensió absoluta, (1984) Cho  Oyu, 8.201 m – 1a ascensió estatal, (1998) Gasherbrum II, 8.035 m - Karakorum.

Cal destacar també  El Mont Blanc via Centinelle Rouge, Directíssima Cima Grande Lavaredo, Cima Canali via Herman Bulh i Torre Trieste (Dolomites), Nevado Siula Grande i Nevado Yerupajá Sud als Andes del Perú, Mont Ararat, Turquia - volcà Chimborazo (6.310 m), Mc Kinley (6.350 m - Alaska), Garet el D’Jenoun (Argelia),  Agpatu (Groenlandia), Aconcagua  (Argentina). Amb 70 anys escala la paret Nord del Petit Dru (Chamonix), i amb 83 la Pique Longue al Vignemale. 

Ha realitzat 22 pel·lícules en 16 mm., algunes de les quals premiades a Trento, Diablerets (Suïssa) i Torelló. Es autor dels llibres ‘Annapurna Est’, ‘Un vuit mil verge’ i ‘Alpinisme Sense Ficció’. És Membre d´Honor de la FEEC  i Honorary Member de la UIAA (Unió Int. Associacions d´Alpinisme).